ÜYE GİRİŞİ ÜYE OLMAK İÇİN ALTTAKİ LİNK İ TIKLA

KURUCAŞİLE

 

KURUCAŞİLE RESİMLERİ
KURUCAŞİLE FOTOĞRAFLARI
KURUCAŞİLE TANITIM
KURUCAŞİLE AHŞAP YAT
KURUCAŞİLE PLAJ
KURUCAŞİLE
BARTIN KURUCAŞİLE
KURUCAŞİLE TARİH
TARIHI YAPI
Kurucasile'nin bilinen en eski adi KROMNA (CROMNA)'dir.Kromna anadolu'nun paflagonya bölgesinde,karadeniz'in kiyisinda kurulmus,bir askiçag kentidir.
 

Kromna luvi ve Hitit dillerinde,'bas' anlaminda KAR sözcügünün çesitlemerinden olan KRO kökü, insan,halk anlaminda UMNA takisini anlmasiyla Kromna sözcügü türetilmitir.Uç halki anlami verilebilir.
 

Kromna sehrinin yer aldigi paflagonya bölgesi batida Filyos (billaios) çayi,doguda halys (Kizilirmak) irmagi ,güneyde Frigya (Galatia) ülkesi,kuzeyde ise Pontus Eukseinos (Karadeniz) ile
 

 sinirlidir.Kabaca bu günkü Sinop,Kastamonu,Bartin,Zonguldak ve Çankiri illerimizi içine almaktadir.Kromna gibi Paflagonya sahillerinde kurulmus baslica sehirler sunlardir.Teion veya Teios (Hisarönü),Sesamos veya Amastris (Amasra),Erithnoi (Çakraz),Kytoros (Gideros),Aigialos (Aydos),Ionopolis (Inebolu),Sinope (Sinop).
 

Bölgenin ilk halklarinin Hitiler döneminde yasayan ve Paflagon soyundan gelen Pala ve Kaskalar oldugu sanilmaktadir.
Kurucasile manzarası resimleri 

Bundan sonra bölgede Fenikeliler,Kayralar ve Akalar görülmektedir.Bu topluluklarin amaci Anadolu ve Kafkasya kiyilarindaki bakir,demir ve altin madenlerini isletmek,ton baligi avlamak,kara avciligi,bugday ve esir ticareti yapmakti.
Kurucaşilede kayıklar resimleri 

3.000 yillik bir tarihi olan ilçenin, ilkçagda Fenikeliler basta olmak üzere, Miletos'lu ve Megarali gemiciler tarafindan kurulan Kromna adinda bir site oldugu çesitli kaynaklarda belirtilmektedir. Roma,Bizans ve Ceneviz hakimiyetinden sonra yörede görülen ilk Türk komutani Kutalmisoglu Süleyman Beyin komutasindaki Kara Tigi'ndir. Yildirim Beyazit 1395'te bu bölgeyi Candarogullarindan alarak Osmanli hakimiyetine katmistir.
Kurucaşile sahili resimleri 

KURUCAŞİLE COĞRAFYA
COGRAFI YAPI
Kurucasile ilçesi Bati Karadeniz Bölgesinde Bartin iline 52 KM: uzakliktadir. Kuzeyinde Karadeniz,güneyinde Bartin,Dogusunda Cide ve batisinda Amasra ilçeleri bulunmaktadir. Ilçenin rakimi deniz seviyesinden 1500 metreye kadar çikmaktadir. Ilçenin güneyi Küre daglarinin bir uzantisi olan Karadag,Kayaardi ve Karsaduran daglari ile çevrilidir. 159 KM2'lik yüzölçümünün %40'i ormanlarla çevrili olan ilçede tarim alani yok denecek kadar azdir.
Kurucaşile deniz manzarası resimleri 

 Ilçede tipik Karadeniz iklimi hakim bulunmaktadir. Buna göre kislari soguk ve yagisli yazlari ise ilik ve yagisli geçmektedir
KURUCAŞİLE NÜFUS
NÜFUS DURUMU
 

1997 genel nüfus sayimina göre ilçenin toplam nüfusu 8.829 iken 2000 yilinda yapilan Genel nüfus sayimina göre bu nüfus 8.706'ya düsmüstür Bu nüfusun %24.8 lik bölümü olan 2065'i ilçe merkezinde ve %76.2'lik bölümü olan 6.641'i köylerde bulunmaktadir. Km2'ye 55.5 kisinin düstügü nüfusta, 3 yil içerisinde ortalama %2'lük bir düsüs olmustur.
 

KURUCAŞİLE İLÇE PLAJLAR
PLAJLARIMIZ
Ilçenin kuzeyini Karadeniz olusturdugundan Önemli ölçüde Turistlik amaçli plajlarina sahiptir.


Kapisu Plaji: Kurucasile ilçe merkezine 3 Km uzakliktaki Kapisu köyünde bulunan bu plaj yaklasik 1 kilometrelik dogal kumsaliyla Kurucasile'liler kadar çevre il ve ilçelerden gelen insanlar tarafindanda ragbet edilmektedir.Yüzme için güvenli sig bölümleride olan Kapisu plajinda kalmak isteyenler için iki adet pansiyon ve bir de lokanta bulunmaktadir.


Karaman Plaji: BARTIN Kurucasile yol güzergahinda ve Bartin'a 45,Kurucasile merkezine 17 Km uzaklikta bulunan Karaman plaji 200 metrelik kumsali,koy olma konuma ve sig denizei dolayisi ile çevredeki vatandaslarin yaz aylarinda yogun olarak denize girdkleri plajlardan biridir.
 

Liman Mevkii: Ilçe merkezinde Liman mevkiinde bulunan iki küçük plaj özellikle ilçe merkezinde denize girmek isteyenlerin ihtiyaçlarini karsilamaktadir.


Yeralti Plaji: Ilçe merkezine 4 km uzaklikta ve Cide Ilçesi sinirlari içerisindeki bu plaja ancak tekne ile gidilmektedir.


Gökçekale Koyu: Kurucasile-Cide yolu güzergahinda bulunan bu koy ilçe merkezine 7 Km uzakliktadir.Cide ilçesinin mülki sinirlarida kalmakla beraber gerek sig ve güvenli denizi ve gerekse olta balikçigina uygun olmasi dolayisiyla Kurucasile'li vatandaslar tarafindan yogun olarak kullanilmaktadir.


Tekkeönü Plaji: Ovatekkeönü sinirlari içerisinde bulunan plaj yaklasik 300 metre dogal sig kumsali ile yaz aylarinda yogun ragbet gören plajlardan biridir.


Çambu yalisi: Hisar köyünde mevcut kalenin bati bölümünde yer alan bu sirin koyumuz 200 metrelik çok güzel bir kumsala sahiptir.Basta çevre köylerimizden gelen insanlarimiz olmak üzere yaz aylarinda yogun talep gören kumsallarindan biridir.


Gölderesi Selalesi: Kurucasile ilçe merkezine 18 km.uzaklikta bulunan bu selaleye kanatli köyünden 3 km lik orman yolu katedilerek gidikebilmektedir.


Kapisu Deresi: Kapisuyu deresi Kurucasile ve Cide Ilçesi ile beraber Bartin Ve Kastamonu il sinirini olusturmaktadir.Basköy köyüne kadar kenarinda piknik yapilabilecek alanlarda bulunan bu dere tracking sporu içinde de son derece uygundur.


KURUCAŞİLE İLÇEMİZDE AHŞAP YAT
 
Batı Karadeniz'de, Ahşap Tekne Yapım Geleneği; bu kıyılarda yaşayan insanlarla başlamış ve bu insanların dillerinden, alışkanlıklarından, kullandıkları tekniklerden ve becerilerinden izler taşıyarak bu günlere kadar uzanmıştır. Kurucaşile’de son 30 yıla kadar; Osmanlı donanmasının savaş gemilerinden, yakın sahil yük gemilerine kadar pek çok gemi tipi yaratılmıştır
Ahşap Tekne Yapımcılığı bir meslek olarak sadece kıyılarda icra ediliyor olması nedeniyle, başka kültür değerlerine, teknik ve sosyal alışverişlere açıktır. Hep başka yerlere gidecek ve dönecek olan gemileri yapan bu meslek, hem kendi yapım tekniklerini - tekne biçimlerini başka kıyılara gönderecek, hem de oralardan gelen gemilerle değişik kültürlerden etkilenecektir.
 
Kurucaşile, Ahşap Tekne Yapımcılığının kendine özgü kalitesi de bu el emeği göz nuru mesleğin yaşamasında ve bölge hayatına damgasını vurmasında önemli bir nedendir. Yapımcılığın kalitesi mesleğin devamını, mesleğin devamı ise yapım kalitesini artıran kültür alışverişini sağlamıştır.Yüzyıllar süren tarihinden sonra bugün, uluslararası ölçülerde ve kalitede Ahşap Tekne Yapımı sürmekte, dünya denizlerine yelken açabilen tekneler yapılmakladır.
 
KURUCAŞİLE YAT OKULU
AHŞAP YAT OKULU
Kullanılan ahşabın kalitesi, işçiliğin olağan üstü becerisi, teknelerde yaratılan yeni tipler dünya denizcilerinin takdirini kazanmaktadır. Yük gemisinden balıkçı teknesine, oradan da yatçılığa uzanan bu sanat, mühendislik - mimarlık bilgileriyle de donanarak başarılı ürünler vermektedir.Yörede, ustalık ve yeni teknolojinin ortak ürünü bir çok tekne yapılıyor.
Babadan oğula geçen, usta çırak ilişkisi ile nesillerdir süren bu meslek, eğitimli elemanlarla da desteklenince tezgahlar gelişiyor tersane oluyor, yapım teknikleri yenileniyor daha çabuk ve kaliteli ürünler veriliyor.
Kurucaşilede Ahşap Tekne Yapımcılığı; hızla değişen dünya koşullarında varlığını sürdürebilen, usta-çırak eğitimi yönteminden beslenerek köklü bir meslek olmuştur.
Ahşap tekne yapımcılığı; büyük ölçüde ustalığa, aynı ölçüde mimari bir yeteneğe dayanmaktadır. Ustalık ve geleneksel bilgi her zaman Kurucaşile’de nesilden nesile aktarılmış ve nesiller arasında parıltılı insanlar, gemi mimarları, yeni teknikler ve yeni tekne tipleri ile ortaya çıkmışlardır.
 
Ahşap; yatçılığın doğuşundan beri klasik tekne malzemesidir. İşleme kolaylığı, hafifliğinin yanısıra sağlamlığı, soğuğu sıcağı izole edebilmesi, diğer malzemelere oranla yorulmaya karşı mukavemeti,görüntüsü ve sıcaklığı yatçılara hep cazip gelmiştir. Geleneksel usullerle yapılmış tekneler senelik bakım gerektirseler de; modern inşa yöntemleriyle yapılmış ahşap teknelerin bakım ihtiyacı çok azalmıştır. Günümüzde 100 yaşını aşmış ve restorasyon işleminden sonra bu gün eski günlerine oranla çok daha fazla kullanılan ve zorlanan klasik ahşap yarış yatları mevcuttur.
Ahşap tekneler yapım tarzları gereği; tamamen terk edilmedikleri takdirde hakikaten neredeyse sonsuz ömürlü olabilirler. On yıllar içinde bir teknenin güvertesi, kaplamaları, mobilyası, hatta omurgası değişik zamanlarda sırayla yenilenebilir ve tekne diri olarak hep ayakta tutulabilir.
Tekne inşasında kullanılan ahşap cinsleri
Tekne yapımında kullanılacak ahşap cinslerini belirleyen bir kaç ana faktör vardır. Ahşabın ömür özelliği,sağlamlığı, ağırlığı ve rutubet ile hava sıcaklığına göre uzama katsayısı ve çarpılma eğilimi en önemli seçim kriterleridir.
 
Tekne Yapımında kullanılacak ahşap kurutulmuş olmalı ve yaklaşık % 15’lik bir nem barındırmalıdır.Aynı şekilde tekne kaplamasında kullanılmış ahşap tekne denize indirildikten sonra,bünyesine su çekerse, uzamaya çalışır ve büyük kuvvetler oluşturur. Bu nedenle özellikle karina bölgesinde, uzama katsayısı düşük ahşap cinsleri kullanılmalı ve ahşap su etkisine karşı iyi şekilde korunmuş olmalıdır.İyi bir konstrüksiyonda göz önüne alınması gereken diğer bir ahşap özelliği ise ahşabın en güçlü olduğu halin, elyafları yönünde basınç yüküne maruz kalması durumudur.
 
Aynı yönde çekme yüklerinde ahşabın mukavemeti yarı yarıya azalır. Elyaf yönüne dik olarak çekme mukavemeti 1/16 değerine, basma mukavemeti ise 1/5 ile 1/10 değerine düşer (elyaf yönünde basma mukavemetine göre).Ahşap ne kadar dayanıklı ve mukavimse, o derece de ağırdır. Bu nedenle tekne yapımında hava ve deniz şartlarına açık veya yüksek mukavemet değeri gerektiren yapım parçaları başka ağaçlardan, yük ve suya fazla maruz kalmayan kısımlar ise daha hafif ağaçlardan yapılır.
 KURUCAŞİLE  İLÇE KÖYLERİ